Vanliga frågor & svar

Klicka på en fråga nedan för att läsa svaret.


 • Kan jag börja övningsköra innan jag har fått mitt körkortstillstånd?

  Nej, Du kan inte börja övningsköra innan Du har fått Ditt körkortstillstånd.

 • Hur ansöker jag om körkortstillstånd?

  Först går Du in på www.korkortsportalen.se och begär blanketter för ansökan om körkortstillstånd (det går även att göra ansökan direkt via sidan), hälsodeklaration och synintyg. Du går till en optiker och gör en synundersökning. Du fyller i blanketterna och skickar dem till Transportstyrelsen samt betalar 150:-.

 • Måste jag gå till läkare för att göra undersökning innan jag fyller i hälsodeklarationen?

  Nej, Du behöver inte göra någon läkarundersökning innan Du fyller i hälsodeklarationen. Den fyller Du i själv och undertecknar på heder och samvete.

 • Hur länge gäller ett körkortstillstånd?

  Körkortstillståndet gäller i fem år.

 • Hur länge gäller intyg för halkkörning, handledarutbildning och riskettan?

  Intygen avseende körning på halkbana, handledarkurs och riskettan gäller i fem år.

 • Vem bokar teori- och körprov?

  Teori- och körprov bokas av trafikskolan i samråd med Dig. Din instruktör informerar Dig i god tid innan det är dags att boka. Kör du som privatist bokar Du själv.

 • När ska jag börja göra testfrågor inför teoriprovet?

  Vi rekommenderar att Du börjar läsa teoriboken senast samtidigt som Du börjar övningsköra. Vi tycker att det är bäst att läsa igenom hela boken en gång innan Du börjar arbeta med testfrågorna.

 • Hur gammal ska jag vara för att kunna börja övningsköra?

  Du måste vara minst 15 år och 9 månader för att få ansöka om körkortstillstånd och 16 år för att få börja övningsköra.

 • Vilka är kraven för att övningsköra privat?

  För att övningsköra privat krävs det att Du och Din handledare går en introduktionsutbildning. Handledaren ska vara minst 24 år gammal och ha innehaft körkort i minst fem år. Bilen ska vara skattad och besiktigad samt utrustad med handbroms.

 • Hur många lektioner måste jag ta för att kunna ta körkort?

  Antalet körlektioner varierar från person till person. Det är många faktorer som spelar in, tex ålder och möjlighet att öva hemma. Genomsnittstalet för en nybörjare i Stockholm är cirka 40 lektioner. På Ringens Bilskola har vi målsättningen att Du ska få körkortet och bli en säker bilförare efter så få lektioner som möjligt för att Du ska spara tid och pengar.

 • Hur vet jag när jag är redo att göra teoriprov?

  När Du har läst teoriboken och gjort våra åtta teoriprov med godkänt resultat är det dags för det riktiga provet.

 • Hur vet jag när jag är redo att göra körprov?

  När Du har gått igenom utbildningsplanen och genomfört en godkänd utbildningskontroll (slutprov) på trafikskolan är Du mogen för körprovet. Under utbildningen ger Din instruktör Dig feedback om Din utveckling och vad Du måste lära Dig för att Du ska bli en säker bilförare och få Ditt körkort.

 • Är det lika lätt/svårt att göra körprov på olika körprovskontor?

  Bedömningen är lika oavsett förarprovskontor enligt vår erfarenhet.

 • Ska jag ta intensivkurs eller traditionell utbildning?

  För att gå en intensivkurs bör Du kunna hantera bilen på ett grundläggande sätt (start/stopp, krypkörning, växling, start i backe och backning). Intensivkurs passar Dig som har möjlighet att vara ledig ett par veckor i sträck, i annat fall bör du välja den mera traditionella varianten. Läs mer om våra intensivkurser.

 • Vad innebär det att en körskola är ansluten till STR?

  STR står för Sveriges Trafikskolors Riksförbund. En trafikskola som är ansluten till STR har förbundit sig att uppfylla vissa krav angående utbildningens kvalitet. Detta innebär en trygghet för kunden. På Ringens Bilskola ställer vi ännu högre krav på utbildningen, i syfte att erbjuda marknadens bästa trafikutbildning. För mera info om STR, gå in på www.str.se.

 • Vad gör jag om jag inte är nöjd med min instruktör?

  Alla våra instruktörer är mycket skickliga och erfarna och genomgår kontinuerligt vidareutbildning. Trots det, så kan det hända att Du vill byta instruktör. Personkemin mellan Dig och Din instruktör är viktig. Det går naturligtvis utmärkt att byta instruktör om Du skulle vilja det. Ta upp frågan med Hannah som är chef för trafikskolan. Ringens Bilskola, körskola i Stockholm

 • Jag är jätteorolig för att ta körkort. Vad ska jag göra?

  Det är viktigt att Du talar med Din instruktör om hur Du känner Dig. Han/hon har stor erfarenhet och kan ge Dig råd och lägga upp utbildningen på ett sådant sätt att Du känner Dig trygg. Självfallet är Du också välkommen att tala med Hannah som är chef för trafikskolan. Ringens Bilskola, körskola i Stockholm

 • Varför ska jag välja Ringens Bilskola?

  Det allra viktigaste på en trafikskola är instruktörerna. På Ringens Bilskola anställer vi bara de allra duktigaste i branschen. För att kunna erbjuda marknadens bästa körkortsutbildning (det är vårt mål) så genomgår instruktörerna kontinuerligt vidareutbildning.

  Tusentals personer har tagit körkort på Ringens Bilskola under en period om över 20 år. Detta har givit oss kunskap och erfarenhet att utveckla en utbildning som leder till att Du blir en säker förare och får Ditt körkort snabbt, billigt och utan krångel.

  Ta gärna en prova-på-lektion hos oss så får vi chans att visa vad vi går för!
  Ringens Bilskola, körskola i Stockholm

 • Kan jag låna de pengar som krävs för att ta körkort?

  Genom vårt samarbete med Resurs Bank kan Du ta ett lån för att finansiera Din utbildning. Detta förutsätter naturligtvis att Din låneansökan godkänns. Vi skulle vilja passa på att påminna om att Du noggrant bör tänka igenom och planera Din ekonomiska situation innan Du tar ett lån. Det kan vara bättre att först spara pengar och sedan ta körkort. Läs mer om finansiering här.
  Ringens Bilskola, körskola i Stockholm

 • Hur går körprovet till?

  Körprovet på Trafikverket börjar med att du gör en säkerhetskontroll. Därefter får du köra i tätorts- och landsvägsmiljö i minst 25 minuter. Med trafikinspektörens inledning och avslutning blir den totala tiden för ditt körprov 45 minuter. Du får i god tid tydliga anvisningar om vart du ska köra. Om du kör fel kan du själv få hitta en plats att vända på.

  Under uppkörningen kommer du att få göra några “svåra” moment som t ex: Cirkulationsplats, start i backe eller körning i vägarbetsområde.

  Om det uppstår en farlig situation som du inte kan behärska på ett trafiksäkert sätt, ingriper trafikinspektören.

Ringvägen 89 B
118 61 Stockholm
08-640 30 40
Företagskonto
Bankgiro: 823-9584
Swish:123 230 44 18
IBAN: SE24 50000000 0520 1117 3728
BIC: ESSESESS
info@ringensbilskola.se

Måndagar 9-19

Tisdagar 9-19

Onsdagar 9-19

Torsdagar 9-19

Fredagar 9-14

Lördagar 11-15

( sommartider finner du i avvikande öppettider)

Avvikande öppettider

Klicka på länken ovan.