Så går halkkörning till – steg för steg

När du går riskutbildning del två för B-körkort får du testa på halkkörning. Det handlar bland annat om att manövrera en bil på en hal körbana för att känna på hur det svårt det är att häva en sladd. Syftet är att du ska förstå vikten av att inte överskatta din körförmåga på halt väglag. Läs mer om utbildningen här.

Halkkörning är en del av riskutbildning del två för B-körkort. Denna del av utbildningen handlar om att du som förare ska förstå risker i trafiken, såsom halt och slirigt väglag. Du som går kursen får köra en bil på ett simulerat vinterväglag och känna på hur svårt det är att kontrollera en bil som sladdar på hal is.

Körning i blixthalka

I Sverige är vinterhalvåret en tid med mycket is och kyla. Vägar blir hala och många bilister som kör för snabbt får sladd. Det är viktigt att som förare förstå hur svårt det är att häva en sladd på halt väglag. När du testar att köra på halkbana kommer du märka att det är nästintill omöjligt att avstyra en glidning samt att du kommer förstå konsekvenserna av hög hastighet och att överskatta sin körförmåga i trafiken.

Så går halkkörning till

Hur går riskutbildningens andra del till rent praktiskt? Beroende på vilken halkbana du ska gå kursen hos ser programmet lite olika ut, även om syftet är detsamma. Utbildningen leds av en trafiklärare som varvar teori med övningar i bil. Under halkkörningen sitter du antingen själv eller tillsammans med en annan elev i bil på halkbanan och ni turas om att köra på det hala underlaget. Körningen är sedan indelad i olika moment och instruktören kommunicerar till bilen med walkie-talkie för att säga när det är dags att starta och stanna.

Under halkkörningen får du inte bara prova på att avvärja en sladd, det är även vanligt med sväng i hal kurva, väjning för hinder och slalomkörning mellan uppställda koner.

Andra delar av utbildningen på halkbana

En vanlig övning under utbildningen är att få testa hur det är att bromsa bilen på olika väglag för att märka av skillnaden i bromssträcka. Som kursdeltagare kan du även få känna på hur det känns att krocka i låg hastighet, detta genom att åka stol ned från en liten ramp. Du kan dessutom få ta dig ur en bil som är upp- och nedvänd. Sådana övningar är frivilliga, men de har det viktiga syftet att ge dig en förståelse för risker och konsekvenser i trafiken.

Sedan ingår det även teori, diskussion och mindre övningar i utbildningen.

Boka halkkörningen

Låt oss på Ringens Bilskola boka in dig för halkkörning eller kontakta en halkbana med godkänd utbildare och boka en egen tid när du känner dig redo.