Hur gammal måste man vara för att övningsköra?

För att få övningsköra privat eller med en trafiklärare krävs att du är minst 16 år gammal. Det är även ett krav att du har giltigt körkortstillstånd, gått introduktionsutbildning samt har en godkänd handledare när du övningskör. Börja övningsköra och ta körkort med oss på Ringens Bilskola i Stockholm.

Att övningsköra är något som många tycker är spännande, men det finns ett antal krav som måste uppfyllas för att få börja träna i trafiken.

Du måste vara minst 16 år gammal för att få övningsköra

Hur gammal måste man vara för att övningsköra? För att få ge sig ut på vägarna krävs det att du som elev har fyllt 16 år och har körkortstillstånd beviljat. Du som handleder måste vara minst 24 år gammal och ska ha haft körkort i fem år. Ni båda måste dessutom ha gått en introduktionsutbildning, eller handledarutbildning som det också kallas.

Att tänka på vid privat övningskörning

Att övningsköra privat är ett bra sätt att öva upp körvanan på. Innan du börjar köra är det bra att förbereda sig, det finns bland annat krav på bilen som måste var uppfyllda. Läs vidare för tips som gör körningen både mer säker och effektiv.

Före övningskörningen

Bilen som används vid övningskörningen ska ha trepunktsbälten och huvudskydd. Det är även viktigt att alltid ha övningskörningsskylten fastsatt bakpå bilen när det är dags att köra. Handledarens enda möjlighet att hjälpa till med inbromsning är via parkeringsbromsen, se till att denna fungerar väl i olika hastigheter.

När ni övningskör

Du som är handledare gör rätt i att planera körningen utifrån elevens egna förutsättningar. I början är rådet att välja en plats med lite trafik och stora ytor där det är enkelt att träna på start och stopp. Efter hand ökar ni svårigheten samtidigt som eleven kombinerar sin övningskörning med teori.

Kombinera privat körning med lektioner

Att varva övningskörning privat med lektioner på en bilskola är ett bra sätt att få eleven att lära sig rätt från början och få den mängdträning som krävs för att bli en bra förare. Boka introduktionsutbildning och körlektioner här hos oss på Ringens Bilskola.