Hur länge gäller ett körkortstillstånd?

Hur länge gäller egentligen ett körkortstillstånd? Och vad är det som krävs av dig för att få godkänt på din ansökan hos Transportstyrelsen? Läs mer här på Ringens Bilskola för att få svar på alla dina frågor om körkortstillstånd och vägen dit.

Du som planerar att ta körkort måste ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Det snabbaste sättet att ansöka om tillstånd är att göra det online. Det går även att beställa hem blanketter för ansökan, men denna process tar lite längre tid. Ett tillstånd att ta körkort gäller i fem år och kan inte förlängas. Om du vill göra ett förarprov eller fortsätta övningsköra efter det att tiden löpt ut måste du göra en ny ansökan hos Transportstyrelsen.

I din ansökan bifogar du både hälsointyg och ett nytaget syntest. Du bokar antingen syntestet själv hos en optiker eller låter oss på Ringens Bilskola göra syntestet åt dig.

Prövning sker i samband med ansökan om körkortstillstånd

Efter att du skickat in alla handlingar som krävs gör Transportstyrelsen en prövning för att bedöma om du är lämplig som förare. När de gör prövningen granskas bland annat ditt straffregister. I de allra flesta fall är denna granskning en ren formalitet och risken att få ett avslag är liten. Men om du t. ex. tidigare blivit straffad för grövre, trafikrelaterade brott eller blivit omhändertagen för fylleri och drogrelaterade brott upprepade gånger kan det bli svårare för dig att få ett körkortstillstånd.

När transportstyrelsen gjort prövningen och godkänt din ansökan utfärdas ett bevis om körkortstillstånd, detta skickas sedan hem till dig. Du ska alltid ha med dig tillståndet när du övningskör.

Börja övningsköra när du fått hem ditt körkortstillstånd

När du fått godkänt på din ansökan om körkortstillstånd har du tagit de första viktiga stegen mot körkortet. Nu har du hela fem år på dig att övningsköra och läsa teori. Boka gärna körlektioner och teorikurs här hos oss på Ringens Bilskola för att ta körkort mycket snabbare än så. Lycka till!