Hur tar man körkort?

Ja, hur tar du körkort egentligen? Vägen är olika lång beroende på dina förutsättningar, men de obligatoriska delmomenten är desamma. Lär dig mer hur du tar körkort här hos oss på Ringens Bilskola.

En vanlig fråga många undrar över är hur man tar körkort. Det kan verka som om det är en lång väg till det slutliga målet med alla obligatoriska moment i form av bland annat körkortstillstånd och riskutbildning. När du väl har börjat din körkortsutbildning brukar det dock gå undan. Läs mer nedan om vad som krävs för att ta körkort.

Så tar du körkort – steg för steg

Vägen till körkortet kantas av allt från rekommendationer till krav. Bland annat måste du ha körkortstillstånd och genomföra riskutbildning. Nedan punktar vi upp de steg du kommer att gå igenom på vägen mot körkortet.

Körkortstillståndet är först på listan

Körkortstillståndet krävs för att du ska få övningsköra och göra förarprov. För att få tillståndet måste du uppfylla både personliga och medicinska krav. Du ska anses vara lämplig som förare ur ett nykterhetsperspektiv, vilket betyder att om du har fylleribrott bakom dig kan detta försämra chanserna att få ett körkortstillstånd. Du ska även ha minst 0,5 i synskärpa om du inte använder hjälpmedel såsom glasögon eller linser. Ett nytaget syntest bifogas till ansökan och sedan görs en helhetsbedömning av Transportstyrelsen.

Börja övningsköra – privat och med oss på Ringens Bilskola

När du fått körkortstillståndet kan du efter avklarad handledarkurs börja övningsköra privat.

Om du väljer att övningsköra privat kan du spara en del pengar. Samtidigt bör du komma ihåg att trafiklärare vet vad som krävs av dig som förare inför körprovet samt lär ut körteknik på ett annat sätt. En kombination av lektioner och privat övningskörning är alltså en rekommendation, det ger dig både rätt kunskaper och den mängdträning som krävs för att bli en trygg förare.

Studera teori

Samtidigt som du övningskör är rådet att läsa teori. När du har teorikunskaperna på plats förstår du hur trafikens regler fungerar och blir en mer säker förare. Det hjälper dig att köra med gott omdöme och gör att du kan hantera svåra situationer på ett annat sätt. Gå gärna vår teorikurs här på Ringens Bilskola.

Riskutbildning

För att få göra förarprovet måste du gå riskutbildningen. Denna är uppdelad i två delar som kallas för riskettan och risktvåan vilka gäller i fem år eller fram tills du tar körkort.

Intensivkurser

Att gå en intensivkurs för körkort är populärt. Då kombineras teori- och körlektioner under ett antal veckor. Exakt hur lång intensivkursen är beror helt på dina förkunskaper och förutsättningar. En intensivutbildning kan göra att du tar körkort snabbare.

Förarprovet

När du känner dig säker på din körning och dina teorikunskaper är det dags att boka körkortsprov. Detta prov består av två delar – teoriprov och körprov.

Ta körkort snabbare med Ringens Bilskola

Genom att använda simulator som en del i din körkortsutbildning kan du ta körkort snabbare. Boka simulatorpass och körlektioner hos oss på Ringens Bilskola i Stockholm och bli en trygg och kunnig förare ute i trafiken.