Dags att boka teoriprov?

Teoriprovet skriver du i slutfasen av din körkortsutbildning, i samband med att du kör upp. För att boka teoriprov går du antingen in på Transportstyrelsens hemsida eller låter din trafiklärare på Ringens Bilskola boka en tid åt dig när du är redo.

För att få körkort måste du klara både körprovet och kunskapsprovet, som tillsammans utgör förarprovet. Kunskapsprovet benämns i dagligt tal som teoriprovet och detta skriver du i Trafikverkets lokaler. Du bokar teoriprov när du är redo, efter teoristudier, övningskörning, risketta och halkkörning. Ett godkänt prov är giltigt i två månader och du måste klara båda proven inom denna period.

Vårt råd för att klara kunskapsprovet är att studera i teori samtidigt som du övningskör och tar körlektioner. För att få svar på frågor och verkligen förstå trafikens regler är tipset att gå en teorikurs hos oss på Ringens Bilskola.

Innan du bokar kunskapsprov för b-körkort

Det är mycket du ska kunna innan du är redo att skriva teoriprovet. Provet bedömer dina kunskaper som krävs för att du ska vara en trygg, trafiksäker och miljömedveten förare. Det du ska förstå när du skriver kunskapsprovet är bland annat följande:

  • Trafikregler, vägmarkeringar och vägmärken
  • Hur bilen fungerar
  • Hur olika väglag påverkar bilens köregenskaper
  • Hur du kör bilen på ett miljövänligare sätt
  • Hur grupptryck, droger och trötthet påverkar förarens beteende
  • Vad det innebär att visa gott omdöme i trafiken
  • Hur du kör defensivt och säkert

Studera teori i god tid inför teoriprovet

För att bli redo att boka teoriprov krävs det att du tagit god tid på dig i din körkortsutbildning. Att varva körning med teoristudier är ett bra sätt att förankra kunskapen på. Du som ska göra förarprovet för första gången har företräde till de första lediga tiderna för prov hos Trafikverket.

Om du inte får godkänt på provet är rekommendationen att läsa mer teori och ta hjälp av oss på Ringens Bilskola. Detta för att bli helt säker innan du genomför nästa kunskapsprov.