Övningskörning – för dig som ska ta körkort

Du får börja din övningsköra för körkort när du fyllt 16 år. Det som krävs är ett giltigt körkortstillstånd och en handledare godkänd av Transportstyrelsen. Vad finns det att tänka på när det kommer till övningskörning? Läs mer här på Ringens Bilskola!

När du övningskör får du den praktiska erfarenhet du behöver för att kunna ta körkort. För att övningskörningen ska bli lyckad är rekommendationen att du kombinerar körningen med teoristudier. Det kommer att ge dig ett helhetsperspektiv och göra dig till en mer säker förare. Ett annat tips är att både köra både privat och på en bilskola med en kunnig trafiklärare. Boka introduktionsutbildning för både handledare och elev här hos oss på Ringens Bilskola.

Att tänka på när du övningskör

Det är viktigt att övningskörningen planeras och struktureras efter dina förutsättningar och din erfarenhet. Tillsammans med din handledare är det enklast att börja med övningarna i handledarboken eller körhäftet och träna på dessa steg för steg. Tänk även på följande:

  • Planera in övningskörning i din kalender, det gör det mer sannolikt att den blir av.
  • Varva alltid körning med teori. Läs igenom särskilda avsnitt innan du tränar på dessa i trafiken med din handledare.
  • Gör alltid en säkerhetskontroll före körövningen för att få in rutinen och befästa kunskapen.
  • Öva på en lugn plats och ha inte för bråttom att börja köra i trafik.

Ta gärna med dig din handledare på en körlektion hos oss på Ringens Bilskola för att minska risken att du lär in fel beteenden. Mycket har hänt i trafikutbildningen de senaste 20 åren.

Handledaren - ansvarig för bil och övningskörning

Det är din handledare som är ansvarig för bilen och din säkerhet när ni är ute och kör.

Det är alltså bra om handledaren föregår med gott exempel eftersom bilkörning är något som är förknippat med risker. Det är viktigt att handledaren tar körkortsutbildningen på allvar och låter dig som nybörjare få lära dig köra i en takt som passar dina förutsättningar. Det viktigaste är att ni kör försiktigt och trafiksäkert tillsammans i en takt som gynnar din inlärning av alla de moment ni över på.

Om handledaren vill ha extra koll under körningen är rådet att skaffa en så kallad ”flirtspegel”. Det är en backspegel som visar vad du som elev tittar på när du kör.

Lycka till med övningskörningen - ta körkortet tillsammans med oss på Ringens Bilskola!