Tips och råd till handledare för körkort

Det finns mycket att tänka på när det kommer till att vara handledare åt en elev i en körkortsprocess. Övningskörningen blir säkrare och eleven känner sig trygg när du själv vet vad du gör. Läs mer här på Ringens Bilskola för att få tips på hur du blir en så bra handledare som möjligt åt en person som vill ta körkort.

Det kan vara skönt att få allmänna råd när du ska vara handledare till någon som planerar att ta sitt körkort. Det finns en del att tänka på, både vad gäller övningskörningen och allt runtomkring.

Handledarskapet börjar med en introduktionsutbildning

Börja med att gå handledarutbildningen på Ringens Bilskola i Stockholm för att komma igång med handledarskapet. Vid den fyra timmar (inklusive raster) långa introduktionskursen ges matnyttiga råd och du får veta hur du ska planera övningskörningen på bästa sätt, något som lönar sig när du är handledare för körkort.

I samband med utbildningen får du tillgång till handledarboken som erbjuder ett bra upplägg för övningar tillsammans med eleven. Även i studiehäftet som ingår i körkortsboken finns gott om information som kan användas i övningskörningen och planerandet av denna. Använd dessa och strukturera upp övningskörningen redan från start.

Handledare för körkort – fler tips

Det kan vara bra att göra upp en plan för samarbetet som krävs när en person du känner ska ta körkort och du ska vara handledare. Fråga eleven vad dennes förväntningar är inför själva utbildningen och ta reda på hur denna person lär sig bäst. Var lyhörd inför den andra och ha tålamod. Fler råd är de som följer:

  • Föregå med gott exempel och var ett gott föredöme i trafiken.
  • Diskutera och kom överens med eleven om när han eller hon är redo för nästa övning.
  • Tänk alltid på säkerheten och gå framåt i små steg.
  • Sträva efter elevens förståelse i trafiken, ställ frågor för att kontrollera kunskaper.
  • Byt plats med eleven för att visa hur denna ska göra som förare.
  • Prata inte för mycket under lektionerna utan låt eleven upptäcka saker på egen hand och ta sedan upp funderingar i lugn och ro när ni stannat.

Lägg upp lektionerna rätt

Dela gärna in lektionen i olika delar, förslagsvis med introduktion, genomförande och avslut. Den första delen bör handla om att förklara syftet med dagens övning och sätta upp ett mål. Kontrollera att eleven har läst på i teorin kring det ni ska göra. Den andra delen bör sedan vara själva genomförandet av övningen. Stanna och diskutera vad det är ni övar på om eleven är osäker. Den tredje och sista delen som lektionen är avslutningen av lektionen ni har tillsammans. Nu är det dags att bedöma huruvida eleven genomförde övningen korrekt och därmed mötte målet ni satte upp i början. Låt eleven reflektera över körningen.

Glöm inte att peppa din elev och ge beröm när övningen är slut. Se även till att ge läxa inför nästa lektion i körning. Lycka till med ditt handledarskap!