Ansöka om handledartillstånd

För att övningsköra privat krävs det att eleven har en godkänd handledare. Du som ska handleda måste ansöka om ett handledartillstånd och gå en introduktionsutbildning. Läs mer här på Ringens Bilskola om hur du ansöker om handledartillstånd och vad som kan hindra dig från att bli handledare.

Den person som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare. Både den som ska ta körkort och den som ska vara handledare i övningskörningen måste även gå en introduktionsutbildning. Du kan boka handledarkursen här på Ringens Bilskola i Stockholm.

Så ansöker du om handledarskap

Det är enkelt att ansöka om att bli handledare på Transportstyrelsens hemsida. Det krävs ingen e-legitimation och det går att göra ansökan online likväl som med en hembeställd blankett.

För att få godkänt på ansökan krävs det att du har fyllt 24 år och att din elev har ett körkortstillstånd. Ni ska båda ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren och du ska ha ett giltigt körkort, som varit giltigt i minst fem av de senaste tio åren. Handledarbeviset gäller i fem år.

När ansökan är godkänd skickas ett handledarbevis hem till dig. Viktigt att komma ihåg är att alltid ha med handledarskapsbeviset när du är ute och övningskör med den som ska ta b-körkort. Vidare är det alltid du som ses som förare när ni kör och det gör att det är du som är ansvarig.

När du inte kan bli handledare

Omständigheter som gör att du inte kan bli handledare är bland annat om ditt körkort varit återkallat i mer än tre månader under de senaste tre åren. Det kan vara på grund av att du kört i för hög hastighet, kört mot rött eller brutit mot en annan viktig regel i trafiken. Om du fått körkortet återkallat på grund att rattfylleri eller andra grova brott under de senaste tre åren kan du inte heller få godkänt på din ansökan. Du får max ha 15 giltiga godkännanden om handledarskap på en och samma gång.