Handledarutbildning på Ringens Bilskola

För att få övningsköra privat krävs det att den som ska ta körkort har en godkänd handledare. Både handledare och elev måste gå en introduktionsutbildning innan övningskörningen kan börja. Läs mer om kraven på dig som handledare och boka handledarutbildningen här!

Introduktionsutbildningen för handledare och elev tar ungefär fyra timmar inklusive raster. Under utbildningen förklaras bland annat handledarens ansvar i trafiken och vikten av att planera och strukturera den privata övningskörningen. Att låta körträningen anpassas efter kunskapsnivån hos eleven är även det något som tas upp under kursens gång.

Du ansöker om att bli handledare online på Transportstyrelsens hemsida eller genom att beställa hem blanketter.

Detta krävs av dig som ska handleda

Vad krävs av dig för att få bli handledare? Först och främst måste du skicka in en ansökan om att bli handledare och för att bli godkänd krävs det att följande krav är uppfyllda:

  • Du har fyllt 24 år
  • Din elev har ett körkortstillstånd
  • Du och din elev har gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för personbil eller lätt lastbil
  • Du har ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land.
  • Du ska ha haft behörighet för det fordon som ni ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren

En godkänd ansökan ger ett handledarbevis

När utbildningen är avklarad och alla andra krav uppfyllda godkänns din ansökan hos Transportstyrelsen, som i sin tur skickar hem ett handledarbevis till dig. Beviset gäller i fem år så länge det inte blir återkallat.

Boka en handledarutbildning hos oss på Ringens Bilskola, vi registrerar din närvaro hos Transportstyrelsen när kursen är klar.