Riskutbildning för B-körkort

Innan du gör kunskaps- och körprov för körkortsbehörighet måste du genomföra en riskutbildning. Utbildningen består av två avsnitt. Del 1 handlar om droger, trötthet och riskfyllt beteende i trafiken. Del 2 handlar om hastighet, säkerhet och körning i olika väderförhållanden. Läs mer här på Ringens Bilskola.

Riskutbildning är en obligatorisk kurs du måste gå för att få ta B-körkort. Utbildningen består av två delar, en teoretisk och en praktisk. Den första delen kallas för Riskettan och den andra brukar gå under namnen Halkbanan eller Risktvåan. Tillsammans handlar de om risker i trafiken och vad du kan göra för att undvika eller minimera dessa, bland annat genom att vara medveten om konsekvenser av eget beteende och yttre riskfaktorer.

När du är i slutet av din körkortsutbildning och börjar bli trygg bakom ratten är det dags att boka riskutbildningen. Riskutbildningen gäller i fem år eller fram till den dag då du tar ditt körkort.

Riskutbildning del 1 – Riskettan

Den första delen av riskutbildningen är teoretisk och kallas för Riskettan. Kursen är runt 4 timmar lång, inklusive raster. Efter denna utbildning ska du känna till omfattning och konsekvenser av rattfylleri, drogmissbruk och trötthet. En kunnig trafiklärare går igenom olika gruppers olycksbenägenhet samt hur beteende, grupptryck och attityd påverkar oss i trafiken. När du gått första delen av utbildningen har du en större medvetenhet om vilka risker som finns om du kör påverkad eller blir distraherad. Läs mer och boka kursen här.

Riskutbildning del 2 – Risktvåan

Den andra delen av riskutbildningen är främst praktisk och handlar om hastighet och säkerhet vid olika väg- och väderförhållanden. Denna kurs bokar du vid en halkbana och får då prova att köra på halt underlag. Du får även testa att bromsa bilen i olika hastigheter för att se hur olika lång bromssträckan blir.

Att veta om utbildningen

När du går din körkortsutbildning hos oss på Ringens Bilskola anmäler vi dig till riskutbildningen när du börjar bli redo. Om du utbildar dig privat, kan du boka Riskettan online här hos oss och Risktvåan hos den utbildare som passar dig.

Det är vi som håller i utbildningen som rapporterar in till Transportstyrelsen att du har klarat av riskutbildningen. Boka riskutbildning och ta ditt körkort tillsammans med oss på Ringens Bilskola.

Meny - Riskutbildning