Detta är risktvåan

Risktvåan är den andra delen av riskutbildningen som är obligatorisk för alla som vill ta B-körkort. Du ska kunna köra bil på ett vant och tryggt sätt när du går denna utbildning eftersom du kommer behöva hantera bilen på halt underlag. Läs mer om vad riskutbildningens syfte är och vad den kräver av dig som deltagare.

Syftet med Risktvåan är främst att du ska lära dig hantera bilen på halt väglag, men även i andra riskfyllda trafiksituationer. Utbildningen bokas när du är i slutet av din körkortsutbildning, då du kan manövrera bilen utan problem och är säker bakom ratten.

Riskutbildningens andra del

Riskutbildning del två kallas även för Halkbanan. Detta eftersom kursen främst vill lära körkortsaspiranter att hantera bilen i svår halka. Utbildningen bokas efter att du genomgått Riskettan och närmar dig din uppkörning. Du ska kunna hantera bilen väl och i princip vara redo för att köra upp. Risktvåan pågår under tre till fyra timmar och kostar runt 2 000 kronor.

Krav för att bli godkänd på risktvåan

Liksom med Riskettan finns det egentligen inga tydliga krav för godkännande av riskutbildningens andra del. Det viktiga är din närvaro samt att du följer trafiklärarens instruktioner. Syftet är att du ska vara med om en okontrollerbar sladd och känna hur svårt det är att manövrera en bil på riktigt halt vinterväglag. Detta för att du ska förstå konsekvenserna av hög hastighet i halka och inte överskatta din körförmåga i trafiken.

Riskutbildningen är giltig i fem år. Det gör att du har gott om tid på dig att klara teoriprov och uppkörning efter genomförd utbildning. När du går en körkortsutbildning hos oss är det en trafiklärare på Ringens Bilskola som bokar tid för detta när du är redo att ta nästa steg mot ditt körkort.

Meny - Riskutbildning